butter chicken z ryżem po indyjsku

Słynne danie kuchni indyjskiej z soczystego mięsa z kurczaka podanego w aksamitnym sosie
z dodatkiem korzennych przypraw smażonych na maśle.

 

Składniki: ryż biały 47%, mięso z podudzia kurczaka 36%, pomidory bez skórek, śmietana, masło 2%, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, czosnek, imbir, cebula, kardamon, pieprz cayenne, sól, cukier, kurkuma, papryka słodka mielona, kminek, kmin rzymski, kaszka kukurydziana, cynamon, oregano, pieprz czarny, gorczyca, kozieradka, kolendra, goździki, liść laurowy mielony, papryczka chilli, koper włoski, anyż, papryka ostra mielona.

 

Sposób przygotowania: danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – danie może być bardzo gorące!

 

Przechowywać w temperaturze 2-5 °C, a po otwarciu spożyć w ciągu dwóch dni.


Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E)
tłuszcz (T)
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
węglowodany (W)
- w tym cukry
białko (B)
sól (S)
147 kcal/100g
5,0 g/100g
1,8 g/100g
17,9 g/100g
0,4 g/100g
7,5 g/100g
0,6 g/100g