Tajskie czerwone curry z kurczaka i ryżem basmati

Danie jednogarnkowe pochodzące z kuchni tajskiej na bazie warzyw, mleka kokosowego i kurczaka podane z aromatycznym ryżem basmati. Lekko pikantne, zachwyca bogactwem smaku.

 

Składniki: curry z kurczaka 58% (mięso z podudzia kurczaka 34%, cukinia, pieczarki, marchew, mleko, śmietana, mleko kokosowe (ekstrakt kokosowy 60%, woda), pasta tom kha (sól, galangal, trawa cytrynowa, cukier, olej sojowy, skórka z limonki kaffir, szalotka, korzeń kolendry, chilli), czerwona pasta curry 1% (suszone czerwone chilli, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, skórka z limonki kaffir, galangal, kolendra, kmin), papryka słodka mielona, ryż basmati 42%.

 

Sposób przygotowania: danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – danie może być bardzo gorące!

 

Przechowywać w temperaturze 2-5 °C, a po otwarciu spożyć w ciągu dwóch dni.


Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E)
tłuszcz (T)
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
węglowodany (W)
- w tym cukry
białko (B)
sól (S)
122 kcal /100g
5 g /100g
2,1 g /100g
12,8 g/100g
1 g/100g
6 g/100g
0,2 g /100g