tajskie zielone curry z kurczaka i ryżem basmati

 

Klasyczne danie tajskiej kuchni. Nasze połączenie szlachetnych kawałków piersi kurczaka z oryginalna pasta curry, najszlachetniejszym ryżem świata i warzywami zrobiłoby furorę nawet na ulicach Bangkoku.

Składniki:  ryż basmati 42%, potrawka zielone curry 58% (mięso z podudzia kurczaka 32%, mleko kokosowe (ekstrakt kokosowy 60%, woda), pieczarki, groszek zielony, olej rzepakowy, zielona pasta curry (zielone chilli, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, galangal, kmin, kolendra), sos rybny (ekstrakt rybny, sól, cukier), skrobia ziemniaczana, liście limonki kaffir, sól, pieprz czarny).

 

Sposób przygotowania: danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – danie może być bardzo gorące!

 

Przechowywać w temperaturze 2-5 °C, a po otwarciu spożyć w ciągu dwóch dni.


Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E)
tłuszcz (T)
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
węglowodany (W)
- w tym cukry
białko (B)
sól (S)
183 kcal/100 g
9,9 g/100 g
3,7 g/100 g
14,2 g/100 g
0,3 g/100 g
8,6 g/100 g
0,4 g/100 g