Bitki wieprzowe z kaszą gryczaną i buraczkami

Tradycyjne danie polskiej kuchni, idealne na codzienny, smaczny posiłek. Intensywny smak mięsa i sosu w połączeniu z pożywną kaszą gryczaną oraz domowymi buraczkami przypomni smak dzieciństwa.

Składniki

Kasza gryczana 33,3 %, bitki wieprzowe 23,8%, buraczki 23,8% (buraki ćwikłowe 75,5%, olej rzepakowy, masło, cukier, ocet, mąka pszenna, sól, czosnek, pieprz czarny), woda, cebula, mąka pszennamasło, koncentrat pomidorowy, sos sojowy (woda, sól, sojamąka pszenna), pieprz czarny.

Sposób przygotowania

Danie może być odgrzane w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię opakowania i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii - danie może być bardzo gorące.

Koniecznie przechowywać w temperaturze 2–5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 196 kcal /100 g
tłuszcz (T) 11,6 g /100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,5 g /100 g
węglowodany (W) 16,7 g /100 g
- w tym cukry 2,8 g /100 g
białko (B) 6,2 g /100 g
sól (S) 0,8 g /100 g

Posmakuj również