Butter chicken z ryżem po indyjsku

Słynne danie kuchni indyjskiej z soczystego mięsa z kurczaka podanego w aksamitnym sosie z dodatkiem korzennych przypraw smażonych na maśle.

Składniki

Ryż biały 47%, mięso z podudzia kurczaka 36%, pomidory bez skórek, śmietanamasło 2%, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy, czosnek, imbir, cebula, kardamon, pieprz cayenne, sól, cukier, kurkuma, papryka słodka mielona, kminek, kmin rzymski, kaszka kukurydziana, cynamon, oregano, pieprz czarny, gorczyca, kozieradka, kolendra, goździki, liść laurowy mielony, papryczka chilli, koper włoski, anyż, papryka ostra mielona.

Sposób przygotowania

Danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – danie może być bardzo gorące!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 147 kcal /100 g
tłuszcz (T) 5,0 g /100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,8 g /100 g
węglowodany (W) 17,9 g /100 g
- w tym cukry0,4 g /100 g
białko (B) 7,5 g /100 g
sól (S) 0,6 g /100 g

Posmakuj również