Butter chicken z ryżem po indyjsku

Słynne danie kuchni indyjskiej z soczystego mięsa z kurczaka podanego w aksamitnym sosie z dodatkiem korzennych przypraw smażonych na maśle.

Składniki

Ryż ugotowany 50% (woda, ryż paraboliczny, cukier, przyprawy (sól, kolendra, kurkuma, papryka słodka, kozieradka, cukier, kmin rzymski, kminek, imbir, czosnek, cynamon, goździki, koper włoski, liść laurowy, pieprz czarny, oregano, suszone mango, kukurydza), sól),  sos butter chicken 50% (mięso z kurczaka 42%, pomidory bez skórki pasteryzowane, woda, cebula, masło 3,5%, mix maślanki i olejów roślinnych, cukier, mieszanka przypraw zawierająca seler i gorczycę, mąka pszenna, sól, imbir, czosnek, olej rzepakowy).

Produkt może zawierać: orzechy arachidowe, orzechy, sezam.

Sposób przygotowania

Danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – danie może być bardzo gorące!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 743 kJ /177 kcal /100 g

tłuszcz (T) 6,1 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g /100 g

węglowodany (W) 23,3 g /100 g

- w tym cukry4,4 g /100 g

białko (B) 7,1 g /100 g

sól (S) 1,4 g /100 g

Posmakuj również