Chilli con carne

Chilli con carne – mięsne danie doprawione charakterystyczną ostrą papryczką chilli, wzbogacone warzywami i ziołami. Danie inspirowane kuchnią tex-mex, połączeniem teksańskich i meksykańskich smaków.

Składniki

Pomidory bez skórek, mięso mielone wieprzowe, mięso mielone wołowe, cebula, papryka czerwona, fasola czerwona, koncentrat pomidorowy, kukurydza, czosnek, kmin rzymski, papryczka chilli, oregano suszone, sól, pieprz czarny, olej rzepakowy.

Sposób przygotowania

Danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – danie może być bardzo gorące!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu dwóch dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 94 kcal /100 g
tłuszcz (T) 5,2 g /100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g /100 g
węglowodany (W) 6,3 g /100 g
- w tym cukry0,7 g /100 g
białko (B) 6,9 g /100 g
sól (S) 0,2 g /100 g

Posmakuj również