Kurczak tikka masala z ryżem basmati

Danie inspirowane tradycją kuchnią indyjską. Przygotowane na bazie kurczaka marynowanego w aromatycznej mieszance przypraw i pomidorów, podane z pachnącym ryżem basmati.

Składniki

Ryż basmati 50%, sos tikka masala 50% ( mięso z podudzia kurczaka 42%, pomidory krojone bez skórek, cebula, śmietanamasło, woda, olej rzepakowy, cukier, mąka pszenna, imbir, czosnek, kolendra, sól, ocet winny, kmin rzymski, pieprz cayenne, kurkuma, żółcień pomarańczowa, papryka słodka mielona, gałka muszkatołowa, pieprz czarny, kardamon, goździki, koper, liście laurowe).

Sposób przygotowania

Danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

Koniecznie przechowywać w temperaturze 2–5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 692 kJ /166 kcal /100 g
tłuszcz (T) 4,5 g /100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,6 g /100 g
węglowodany (W) 20,3 g /100 g
- w tym cukry0,7 g /100 g
białko (B) 7,6 g /100 g
sól (S) 0,3 g /100 g

Posmakuj również