Makaron razowy fusilli w sosie puttanesca z tuńczykiem

Kolejna, świetna propozycja dla osób aktywnych fizycznie. Dzięki niskiemu ładunkowi glikemicznemu dania, mimo większej ilości węglowodanów - nie spowoduje gwałtownego wyrzutu cukru. Idealne źródło chudego białka w postaci ryby. Idealny posiłek po treningu!

Składniki

Makaron 50% (mąka z pszenicy durum, woda), sos puttanesca 50% (pomidory bez skórek, tuńczyk w sosie własnym 9% (tuńczyk, woda, sól), cebula, woda, śmietanka pasteryzowana, szprot wędzony (szprot, sól, ocet spirytusowy, olej rzepakowy), koncentrat pomidorowy, oliwki czarne (oliwki czarne, woda, sól), mąka pszenna, czosnek, ksylitol, olej rzepakowy, sól, kapary (kapary, woda, sól, ocet winny), bazylia, pieprz czarny).

Sposób przygotowania

Danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – danie może być bardzo gorące!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 632 kJ /151 kcal /100 g
tłuszcz (T) 3,7 g /100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g /100 g
węglowodany (W) 22,0 g /100 g
- w tym cukry0,5 g /100 g
białko (B) 5,8 g /100 g
sól (S) 0,8 g /100 g

Posmakuj również