Wegetariańskie chilli con carne z cieciorką i ryżem basmati

Świetny pomysł na posiłek tuż po treningu. Wegetariańskie chilli con carne z cieciorką i ryżem basmati nie zawiera cukru i polepszaczy smaku, znajdziecie tutaj tylko naturalne przyprawy. Co więcej jest to danie bogate w węglowodany, więc idealnie się sprawdzi dla osób aktywnych fizycznie.

Składniki

Sos chilli con carne 55% (woda, cieciorka 16%, pomidory bez skórek, cebula, papryka czerwona, fasola czerwona, koncentrat pomidorowy, kukurydza, marchew, mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, sól, ksylitol, kmin rzymski, papryka słodka mielona, pieprz cayenne, oregano, pieprz czarny), ryż basmati 45%.

Sposób przygotowania

Danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – danie może być bardzo gorące!

 

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 476 kJ /114 kcal /100 g

tłuszcz (T) 1,3 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,07 g /100 g

węglowodany (W) 21,8 g /100 g

- w tym cukry1,2 g /100 g

białko (B) 3,7 g /100 g

sól (S) 0,7 g /100 g

Posmakuj również