Nagettsy z puree i marchewką baby

Przygotowanie nuggetsów z użyciem naturalnych przypraw i ziół (bez utrwalaczy) daje nam właściwą wartość odżywczą. Połączenie z puree jest bardzo dobrą alternatywą do chętnie spożywanych przez dzieci (ale zdecydowanie niezdrowych!) frytek. Uzupełnienie dania marchewką bez dodatku cukru wpływa na wzrost udziału błonnika pokarmowego, a także witamin i składników mineralnych - bez podnoszenia wartości kalorycznej.

Składniki

Puree 47% (ziemniaki 88%,mleko, masło,, sól), marchewka 33% (marchewka baby 96%, masło, sól, ksylitol, czosnek), nuggetsy 20% (polędwiczki drobiowe 71%, masa jajowa (jaja 99,9%, regulator kwasowości: kwas cytrynowy),bułka tarta, mąka pszenna, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz czarny).

Sposób przygotowania

Danie wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – danie może być bardzo gorące!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 163 kcal /100 g

tłuszcz (T) 10,0 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g /100 g

węglowodany (W) 14,6 g /100 g

- w tym cukry1,2 g /100 g

białko (B) 5,8 g /100 g

sól (S) 1,4 g /100 g

Posmakuj również