Ogórkowa zupa dla dzieci

Zupa ogórkowa jest dobrym źródłem warzyw, które często ciężko jest przemycić w diecie dziecka. Zawarte w niej witaminy i mikroelementy wzmacniają układ odpornościowy, a błonnik pokarmowy pozytywnie wpływa na pracę jelit. Bukiet naturalnych przypraw podkreśla smak zupy, dzięki czemu dzieci chętnie po nią sięgają.

Składniki

woda, przecier ogórkowy 14% (ogórki, woda, sól, koper, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek), ziemniaki, marchew, śmietanka pasteryzowana, seler, pietruszka korzeń, susz warzywny (sól, marchew, cebula, pasternak, pietruszka, lubczyk, por), ksylitol, ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania

Zupę wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 23 kcal /100 g

tłuszcz (T) 1,0 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6 g /100 g

węglowodany (W) 3,0 g /100 g

- w tym cukry0,3 g /100 g

białko (B) 0,6 g /100 g

sól (S) 0,9 g /100 g

Posmakuj również