Kwaśnica

Tradycyjna zupa polska, przygotowana zgodnie z najlepszymi góralskimi recepturami – z kapustą kiszoną, ziemniakami i kiełbasą, gotowana na kości wędzonej. Niezwykły aromat potrawy jest idealny dla miłośników lekko kwaśnych i wyrazistych smaków. Świetnie smakuje z chlebem.

Składniki

woda, kapusta kiszona (kapusta, sól, marchew), ziemniaki, kiełbasa wieprzowo – wołowa (mięso wieprzowe, mięso wołowe, skórki wieprzowe, woda, sól, skrobia, izolat białka sojowego, przyprawy), kości wędzone wieprzowe , cebula, marchew, mieszanka przypraw, olej rzepakowy, sól.

Sposób przygotowania

Zupę wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 80 kcal /100 g

tłuszcz (T) 5,9 g /100 g

- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g /100 g

węglowodany (W) 3,9 g /100 g

- w tym cukry1,4 g /100 g

białko (B) 3,0 g /100 g

sól (S) 1,4 g /100 g

Posmakuj również