Żurek

Tradycyjna polska zupa o lekko kwaśnym smaku przygotowana na bazie zakwasu z mąki żytniej. Połączenie wędzonki, kiełbasy, czosnku i pachnących ziół nadaje zupie znakomity smak i aromat.

Składniki

Woda, ziemniaki, zakwas żytni 17,5 %, (woda, mąka żytnia, sól, czosnek, seler), kiełbasa zwyczajna 15% (mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, cukier, przyprawy naturalne), cebula, śmietana, żeberka wieprzowe wędzone, chrzan tarty (korzeń chrzanu, woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, sól, mleko, słodka serwatka, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy), cukier, czosnek, mąka pszenna, majeranek, olej rzepakowy, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy.

Sposób przygotowania

Zupę wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu dwóch dni.

Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E) 98 kcal /100 g
tłuszcz (T) 6,6 g /100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,7 g /100 g
węglowodany (W) 5,1 g /100 g
- w tym cukry1,8 g /100 g
białko (B) 4,6 g /100 g
sól (S) 1,8 g /100 g

Posmakuj również