zupa krem indyjska z soczewicy

Krem z czerwonej soczewicy to popularne danie kuchni orientalnej. Zupa na bazie jednej
z najzdrowszych roślin strączkowych.

 

Składniki: woda, ziemniaki, soczewica czerwona 30%, pomidory bez skórek, marchew, śmietana, cebula, imbir, cukier, czosnek, papryczka chili, gorczyca, kozieradka, kurkuma, cynamon, kolendra, kminek, papryka ostra mielona, kmin rzymski, goździki, liść laurowy, czosnek, koper włoski, anyż, sól, pieprz czarny, olej rzepakowy.

 

Sposób przygotowania: zupę wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

 

Przechowywać w temperaturze 2-5 °C, a po otwarciu spożyć w ciągu dwóch dni.


Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E)
tłuszcz (T)
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
węglowodany (W)
- w tym cukry
białko (B)
sól (S)
77 kcal/100g
4,3 g/100g
2,0 g/100g
7,1 g/100g
0,8 g/100g
2,5 g/100g
1,4 g/100g