żurek

Tradycyjna polska zupa o lekko kwaśnym smaku przygotowana na bazie zakwasu z mąki żytniej. Połączenie wędzonki, kiełbasy, czosnku i pachnących ziół nadaje zupie znakomity smak i aromat.

 

Składniki: woda, ziemniaki, zakwas żytni 17,5 %, (woda, mąka żytnia, sól, czosnek, seler), kiełbasa zwyczajna 15% (mięso wieprzowe, mięso wołowe, sól, cukier, przyprawy naturalne), cebula, śmietana, żeberka wieprzowe wędzone, chrzan tarty (korzeń chrzanu, woda, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, sól, mleko, słodka serwatka, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy), cukier, czosnek, mąka pszenna, majeranek, olej rzepakowy, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy.

 

Sposób przygotowania: zupę wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).

Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!

 

Przechowywać w temperaturze 2-5 °C, a po otwarciu spożyć w ciągu dwóch dni.


Wartość odżywcza (w 100 g)

wartość energetyczna (E)
tłuszcz (T)
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone
węglowodany (W)
- w tym cukry
białko (B)
sól (S)
98 kcal/100g
6,6 g/100g
1,7 g/100g
5,1 g/100g
1,8 g/100g
4,6 g/100g
1,8 g/100g