Chłodnik litewski
Chłodnik litewski przygotowany według tradycyjnej receptury z dodatkiem jogurtu, maślanki i warzyw to nasza ulubiona zupa na gorące dni.
Składniki
jogurt (mleko, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych), maślanka (mleko, maślanka, kultury bakterii fermentacji mlekowej), ogórek, koncentrat barszczu czerwonego (zagęszczony sok z buraków ćwikłowych (57%), woda, cukier, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, warzywa i ekstrakty warzywne (zawierają seler), przyprawy i ekstrakty przypraw, aromaty (zawierają seler, mleko)), koperek, cukier, przyprawy, sól.
Produkt może zawierać: gluten, orzechy arachidowe, orzechy, gorczycę, sezam.
Sposób przygotowania
Zupę wystarczy podgrzać w rondelku lub w kuchence mikrofalowej.
Po zdjęciu kartonowej opaski nakłuć górną folię i podgrzewać około 2-3 minuty (750 W).
Uwaga przy zdejmowaniu górnej folii – zupa może być bardzo gorąca!
Przechowywać w temperaturze 2-5°C, a po otwarciu spożyć w ciągu 2 dni.
Wartość odżywcza (w 100 g)
wartość energetyczna (E) 53 kcal /233 kJ /100 g
tłuszcz (T) 2,1 g /100 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g /100 g
węglowodany (W) 5,8 g /100 g
- w tym cukry5,4 g /100 g
białko (B) 3,1 g /100 g
sól (S) 0,4 g /100 g
