Z pewnością większość z nas, spotkała się w swoi życiu z określeniem smak UMAMI.
Brzmi tajemniczo niczym eliksir z powieści o młodym czarodzieju, prawda? Jednocześnie bardzo intrygująco…Właśnie dlatego w naszym dzisiejszym wpisie wyjaśniamy wszystko co musicie wiedzieć o tym określeniu.
PODSTAWOWE SMAKI
Smak Umami to jeden z 5 podstawowych smaków, które może odczuwać człowiek. Wszystko to dzięki naszym kubkom smakowym, które rozmieszczone są nie tylko na języku, ale również na podniebieniu miękkim oraz na tylnej ścianie gardła.
Do grupy zaliczają się:
- smak gorzki
- smak kwaśny
- smak słodki
- smak słony,
– oraz smak umami! Każdy smak rozróżniamy innym fragmentem naszego języka. Przykładowo smak słodki rozpoznajemy czubkiem języka, a brzegi reagują na smaki kwaśne i słone.
SMAK UMAMI
Smak Umami został odkryty i opisany ponad 100 lat temu. Wywodzi się ze słowa japońskiego i oznacza: „przyjemnie pikantny”. Tak naprawdę ciężko jest jednoznacznie określić jaki jest dokładne smak umami. Nie jest ani do końca słodki, kwaśny czy gorzki. Wiele osób określa go jak smak mięsny i pikantny, jednak nie należy mylić go tylko ze smakiem ostrym. Związki umami znaleźć można w żywności wysokobiałkowej. Może właśnie dlatego pierwszym smakiem jaki poznajemy jest właśnie smak umami!
Jak to możliwe? Idealnym przykładem smaku umami jest smak kobiecego mleka! Dodatkowo co ważne, udowodniono naukowo, że dania o smaku umami są bardziej sycące. Podobno smak umami znany był już w Starożytności…
PRODUKTY, WKTÓRYCH ZNAJDZIEMY SMAK UMAMI
- Pomidory
Są idealnym przykładem smaku umami. Lekko kwaśny i pikantny smak pomidorów znajdziecie w wielu naszych daniach Eatme. Wybierzcie zupę krem z pomidorów, Spaghetti Bolognese czydanie kuchni indyjksiej – Tikka Masala
- Kimchi
Hit ostatnich lat. Tradycyjna koreańska przystawka, w której znajdziecie wszystkie składowe smaku umami! Idealna jako dodatek do dań z naszej oferty! Dodaj kimchi w formie surówki do naszego makaronu azjatyckiego z kurczakiem w sosie orzechowym
- Zielona herbata
Napar z zielonej herbaty, w zależności od długości jej parzenia będzie miał inny smak.
Krótko parzona herbata będzie miała przyjemny orzeźwiający smak ze słodszymi nutami. Lubisz napoje na bazie zielonej herbaty? Sprawdź naszą kategorię: ZRÓB TO Z EATME i przetestuj nasze orzeźwiające propozycje.